Guider
Hvorfor er stasjonen stengt?

Hva er det egentlig som skjer når en bysykkel-stasjon er blokkert eller fjernet?

Martina avatar
Written by Martina
Updated over a week ago

I Oslo er det alltid noe som skjer, og noen ganger går det dessverre direkte ut over våre stasjoner. Her har vi listet opp noen av grunnene til at stasjonen du hadde tenkt å sykle til ikke er tilgjengelig i appen lenger.

Strømmen blir borte

Alle stasjonene våre må ha strøm, og noen ganger går sikringen. Som regel fikser vi det kjapt. Noen ganger må vi av ulike årsaker finne en ny strømkilde, og det kan ta litt tid fordi vi må lokalisere, inngå avtaler, og kanskje grave en ny strømgrøft, som ikke alltid er bare bare i denne byen her.

Batteriet går

Der vi ikke kan koble oss på faststrøm har vi testet ulike batteri-varianter. Mange lokasjoner lot seg ikke bygge fordi det var for langt til strøm, så batteriene åpnet en ny verden for oss, men det har ikke vært en enkel løsning. Det som skjer er at vi kobler oss på gatelys, som kun lader batteriene den tiden det er på om natten. Forutsatt at gatelysene faktisk virker, noe de ikke alltid gjør. Og om sommeren blir det ikke mange timene, og for noen batterier blir det for kort.

Arrangementer

I forbindelse med store, folkerike arrangementer inngår vi avtale med arrangørene, eller velger frivillig å stenge stasjoner som er i området. Noen ganger fordi stasjonen befinner seg innenfor avgrenset område, andre ganger fordi stasjoner og sykler kommer for mye i veien. Dette er heldigvis kun i korte, kontrollerte perioder.

Maur

Jepp, det er helt sant! Maur tiltrekkes av varmen i søylen og ødelegger det elektriske anlegget. Irriterende små rakkere, det der.

Hærverk og påkjørsler

Enda mer irriterende er de som bevisst går inn for å ødelegge en stasjon, dessverre finnes det noen av dem. Og så blir stasjoner påkjørt noen ganger, det skjer også.

Veiarbeid og oppgradering

Oslos veinett, fortau og plasser utbedres hele tiden, og noen ganger står våre stasjoner i veien. Da har vi ikke noe særlig valg, men må stenge og i noen tilfeller midlertidig fjerne stasjonen helt. Heldigvis får vi nesten alltid re-etablert stasjonen når arbeidet er ferdig.

Byggeaktivitet

Når hele bygårder skal rehabiliteres eller bygges må utbyggerne ha plass til sin rigg med heisekraner, brakker, inn og utkjøring etc, og står våre stasjoner i veien får vi (som regel) høflig, men bestemt beskjed om å fjerne enkelte stasjoner i den perioden byggingen pågår. Det kan være noen uker, måneder, og fort noen år.

Dårlig signal

I alle stasjonene våre er det et SIM-kort som kommuniserer med vår server, sånn at henting og levering av sykler blir registrert. Er signalet dårlig får vi ikke denne informasjonen og det blir kluss i serveren, og det er ikke noe gøy, hverken for dere eller oss. Da stenger vi stasjonen til vi får utbedret problemet.

Sikkerhet

I forbindelse med det nye Regjeringskvartalet vil det bli plassert ut bommer og kontrollposter der mange av våre stasjoner står i dag. Helt hva som kommer til å skje vet vi ikke enda, men vi jobber for å bevare, eventuelt få flyttet så mange stasjoner som mulig.

Tillatelser går ut

I noen tilfeller får vi fra Plan og bygningsetaten bare midlertidig tillatelse for stasjonene, det vil si at stasjonen må ned etter to eller tre år. Det er gjerne i områder med mye endring og byggeaktivitet, som i Bjørvika og Skøyen. Vi forsøker alltid å få forlengelse og i de fleste tilfeller går det heldigvis greit, men disse stasjonene står på noen andres nåde.