I Oslo er det alltid noe som skjer, og noen ganger går det dessverre direkte ut over våre stativ. Her har vi listet opp noen av grunnene til at stativet du hadde tenkt å sykle til ikke er i appen lenger.

Strømmen blir borte

Alle stativene våre må ha strøm, og noen ganger går sikringen. Som regel fikser vi det kjapt. Noen ganger må vi av ulike årsaker finne en ny strømkilde, og det kan ta litt tid fordi vi må lokalisere, inngå avtaler, og kanskje grave en ny strømgrøft, som ikke alltid er bare bare i denne byen her.

Batteriet går

Der vi ikke kan koble oss på faststrøm har vi testet ulike batteri-varianter. Mange lokasjoner lot seg ikke bygge fordi det var for langt til strøm, så batteriene åpnet en ny verden for oss, men det har ikke vært en enkel løsning. Det som skjer er at vi kobler oss på gatelys, som kun lader batteriene den tiden det er på om natten. Forutsatt at gatelysene faktisk virker, noe de ikke alltid gjør. Og om sommeren blir det ikke mange timene, og for noen batterier blir det for kort.

Arrangementer

I forbindelse med store, folkerike arrangementer inngår vi avtale med arrangørene, eller velger frivillig å stenge stativ som er i området. Noen ganger fordi stativet befinner seg innenfor avgrenset område, andre ganger fordi stativ og sykler kommer for mye i veien. Dette er heldigvis kun i korte, kontrollerte perioder.

Maur

Jeps, det er helt sant. Maur tiltrekkes av varmen i søylen og ødelegger det elektriske anlegget. Irriterende små rakkere, det der.

Hærverk og påkjørsler

Enda mer irriterende er de som bevisst går inn for å ødelegge stativ, dessverre finnes det noen av dem. Og så blir stativ påkjørt noen ganger, det skjer også.

Veiarbeid og oppgradering

Oslos veinett, fortau og plasser utbedres stativ vekk, og noen ganger står våre stativ i veien. Da har vi ikke noe særlig valg, men må stenge og i noen tilfeller midlertidig fjerne stativet helt. Heldigvis får vi nesten alltid reetablert stativet når de er ferdig.

Byggeaktivitet

Når hele bygårder skal rehabiliteres eller bygges må utbyggerne ha plass til sin rigg med heisekraner, brakker, inn og utkjøring etc, og står vårt stativ i veien får vi (som regel) høflig, men bestemt beskjed om å fjerne stativet i den perioden byggingen pågår. Som fort kan være noen år.

Dårlig signal

I alle stasjonene våre er det et SIM-kort som kommuniserer med vår server, sånn at henting og levering av sykler blir registrert. Er signalet dårlig får vi ikke denne informasjonen og det blir kluss i serveren, og det er ikke noe gøy, hverken for dere eller oss. Da stenger vi stasjonen til vi får utbedret problemet.

Sikkerhet

I forbindelse med det nye Regjeringskvartalet vil det bli plassert ut bommer og kontrollposter der mange av våre stativ står i dag. Helt hva som kommer til å skje vet vi ikke enda, men vi jobber for å bevare, eventuelt få flyttet så mange stativ som mulig.

Tillatelser går ut

I noen tilfeller får vi fra Plan og bygningsetaten bare midlertidig tillatelse for stativet, det vil si at det må ned etter to eller tre år. Det er gjerne i områder med mye endring og byggeaktivitet, som i Bjørvika og Skøyen. Vi forsøker alltid å få forlengelse og i de fleste tilfeller går det heldigvis greit, men disse stativene står på noen andres nåde.